Finta Arina

 

Bemutatkozás

Réges-régen születtem, egy hat gyermekes vidéki család harmadik gyermekeként. Már gyerekkoromban éreztem, hogy vonzódom a művészetekhez, de igazából csak a magam örömére rajzolgattam. Az 1990-es években egy barátom ösztönzésére kezdtem festeni, és megmutatni a munkáimat másoknak. 1996-ban kiutaztunk Kanadába, Torontóba. Itt a helyi magyarok segítségével sikerült az első kiállításaimat megszervezni. Amikor festek, megszűnik a világ számomra, és ott vagyok a festményemben. 

 

Szeretném, ha munkáimmal örömet tudnék szerezni másoknak is.

 

Főbb kiállítások:
1997 - Kanada, Toronto – Paraméter Klub
2002 - Budapest, Kissebbségi Tudományos és Művészeti Társaság Nemzetközi Konferenciája
2003 - Budapest, Kissebbségi Információs és Dokumentációs Központ
2003 - Budapest, Kissebbségi Tudományos és Művészeti Társaság Nemzetközi Konferenciája 
2003 - Kiskunlacháza
2004 - Budapest, Fészek klub 
2004 - Szigetszentmiklós

2006 - Érd, Fehér Holló Galéria

2007 - Budapest, BUKET

 

honlap:

www.arina.hu

 

A KÜLDETÉST MINDENKI MAGÁBAN HORDJA...“

Egy másik ember bemutatására vállalkozni, óriási felelősség. Kapcsolataink, még a legmélyebbek, a hozzánk legközelebb álló emberhez fűződnek is csak a felszínen mozognak. Annyit tudunk és látunk, amennyit a szívünkkel megsejtünk az arcrezdülései, gesztusai, szavai és cselekedetei mögött. Most egy olyan kivételes egyéniséget szeretnék bemutatni a saját festményei és a vele készült rövid beszélgetés révén, aki éppen azért kivételes, mert azáltal a háttérben marad. Erre manapság az önimádat és önérvényesítés istenének világában nagyon kevesen képesek. (Fialovszky Magda)

Mikor és milyen belső vagy külső indíttatásra kezdtél el festeni?

Már nagyon régen festek és rajzolok. Hosszú évekig csak a saját bels? békém megtalálásához kerestem a segítséget, és megtaláltam a rajzolásban, festésben. Nem volt szándékomban megmutatni másoknak. Jó volt kifesteni magamból, amit érzek.

Mi az, amit el akarsz mondani másoknak a festés által?

Igazából csak a szeretetemet szeretném továbbadni mindenkinek. Ez a legfontosabb nekem.

Lehet, hogy csak önmagadnak, a saját önmegerősítésedre festesz?

Volt idő, amikor csak magam miatt festettem. Most már megmutatom másoknak is a munkáimat. Azt hiszem pont te vagy az ember, aki segített nekem ebben.

Hogyan látod a világot, a körülötted lévő embereket?

Érdekes ez a világ! Úgy érzem, sok minden érdekb?l történik. Szeretném, ha ez nem így lenne. Tudom, hogy ez senkinek sem jó! Remélem egyszer majd lesz egy szebb és jobb világ! Talán a gyerekeink megérik. Az emberek keserűek és önzőek lettek, a pénz dominál. Szerencsére a körülöttem lévő emberek nem ilyenek. Nagyon sok szeretetet adunk egymásnak. Elmondhatom; köszönöm, jól vagyok!

Mi a legeslegfontosabb a számodra?

A legfontosabb? Az hogy béke legyen bennem. Tudod én megjártam a hadak útját. Voltam jómodban, és éltem máshogy is... Nem mondom, hogy szegényen, mert a pénz nem ad boldogságot. De megtanultam alázatos lenni a sorsommal és elfogadtam azt, amit kaptam. Sok mindent tanultam és tapasztaltam. Nem bánom, hogy megtörténtek dolgok is. Hiú voltam és néha büszke, sokszor megbántottam másokat. Ma már nem fontos sok minden, amiről régen azt hittem, hogy az!

Hogyan lehet feldolgozni a kudarcokat, és elviselni a méltánytalanságot?

Kudarc? Méltánytalanság? Nem könnyű kérdés, sok kudarc éri az embert, az életben és sok méltánytalanság. Ha komolyan veszed, akkor belerokkansz, és feladod. Én játszom az életet. Ha tudnád, hányszor éreztem azt, hogy nem igazságos velem az élet; lázadtam, semmi nem történt csak a nagy üresség lett még nagyobb bennem. Aztán egyszer csak megjött a segítség. Talán bölcsebbé váltam, az idő sokat segít. Megtanultam, hogy nem kell mindent megkapni, és nem mindig az a méltányos, amit én hiszek. A varázsválasztó; alázatos vagyok a sorsommal.

Szerinted mi az ember életének értelme, és mi a küldetése a Földön?

Én azt gondolom, hogy a család az, amiért érdemes élni. A gyerekek, az unokák...
Annyi örömet kapok tőlük. Semmi sem fáj és semmi sem baj, ha látom, hogy ők jól vannak. A küldetést pedig mindenki magában hordja. Mindenkinek más. Szerettem volna híres énekes lenni... tudtad? Nem lettem. Aztán volt még néhány dolog, amiről úgy éreztem, jobban tudom, mint mások. De nem ez volt az én sorsom, küldetésem... Talán mielőtt elmegyek erről a bolygóról, megtudom miért voltam itt. Tudod, én kicsit fura lélek vagyok. Úgy érzem, ismered a lelkem. Szeretnék Fényhozó lenni!

Mi a méltóság titka?

Őrizd a titkot és csak azzal oszd meg, aki érdemes rá. Ne áruld el érzéseidet, ha úgy érzed, hogy nem kapsz cserébe semmit. Én így gondolom! Lehet, hogy tévedek?

Meddig tart a megbocsátás, s létezik-e igazságtétel?

A Megbocsátás és az Igazságtétel nem a mi dolgunk. Az Úr az, aki erre hivatott. A szeretet, az, ami segít! Mindenki megb?nh?dik a saját b?neiért, hidd el. Én megéltem ezeket a dolgokat. Soha nem szabad ítélkezni, mert téged is megítélnek...

Mi az, amit még szeretnél elérni az életben?

Mindent és semmit! Néha szeretnék híres ember lenni, hogy a gyermekeim elmondhassák majd: – „Látod, milyen sokra vitte az én anyám! Látod, mégis csak sikerült neki!“ –, azután rájövünk, hogy ez csak illúzió.
Megvan mindenem, amit szerethetek, s vannak páran akik szeretnek! Mi kell ennél több?

Hol lehet látni a képeidet, és festesz-e rendelésre?

Most készül a honlapom, ami már megnézhet? a weboldalon, a www.festomuvesz.hu címen láthatók a képeim.