Roma Szeretetszolgálat

2013 márciusában Budapesten megalakult a Roma Szeretetszolgálat - Roma Charity.

Célja:

  • hogy segítséget nyújtson a hátrányos helyzetű emberek számára! 

  • hogy támogassa a hazánkban és más országokban élő rászoruló embereket származástól, nemzetiségtől, vallástól és bőrszíntől függetlenül!

A Roma Szeretetszolgálat tevékenysége a humanitárius segítségnyújtástól a katasztrófamentésig, a hátrányos helyzetű romák és nem romák, menekültek, nagycsaládosok, hajléktalanok, drogfüggők  megsegítésétől kezdve, a fogyatékkal élők rehabilitációs programjáig számos egyéb és humanitárius fejlesztési szakterületet fog át.

Feladatunk továbbá a katasztrófa sújtotta személyek támogatása, a családsegítés, az időskorúak gondozása ellátása, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése.

 

***

Erzsébet-liget

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az egész napos Erzsébet-liget rendezvényre 2012. augusztus 25-én (szombaton) 10 órai kezdettel.

Helyszín: Millenáris


Az Erzsébet-liget programja:
10.00 Fotókiállítás az idei Erzsébet-tábor legjobb pillanatairól
14.00 Köszöntő
14.10 Tábori élménybeszámoló neves sportolókkal, művészekkel, kutyaterápiás bemutató
15.00 Vitéz László megint jól forgatja a palacsintasütőt! – Pályi János bábelőadása
16.00 Kolompos táncház leányoknak, legényeknek
17.00 Megasztárok
További információk az Erzsébet-program hivatalos honlapján, a www.erzsebetprogram.hu oldalon.

 

Tehetséghidak Program

 
A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége benyújtotta pályázatát az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Tehetséghidak Programra, és bejelentette, hogy saját felelősségére megkezdi a projekt megvalósítását.
 
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács szakmai közreműködésével előkészített Tehetséghidak Program hamarosan elindulhat. Az új program a Magyar Géniusz Program eredményeire építve fogja támogatni és közvetlenül segíteni a magyar tehetséges fiatalokat, közösségeiket, valamit az őket gondozó szakembereket, intézményeket, szervezeteket. 
 
A  Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége  (MATEHETSZ)  a Tehetséghidak Program pályázati anyagát az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett TÁMOP 3.4.5. -12 jelű pályázati kiírásban megfogalmazottaknak megfelelően elkészítette, és a projekt teljes dokumentációját 2012. július 5-én benyújtotta. (Ezt megelőzően a MATEHETSZ a Magyar Géniusz Program kiemelt projektjének megvalósítási szakaszát szakmai és pénzügyi szempontból egyaránt lezárta.)
 
A projekt megvalósítását a MATEHETSZ a pályázati kiírásban foglalt lehetőséggel élve saját felelősségére megkezdte. A célcsoport számára nyújtandó szolgáltatások megindítására a projekt elbírálása és a szerződéskötés után kerülhet majd sor, a tehetségsegítő hálózat tagjai várhatóan 2013-tól számíthatnak a Tehetséghidak keretében megvalósuló programok széles körű megjelenésére.
 
A Tehetséghidak Program  átfogó támogatást nyújt majd a tehetséges fiataloknak, szervezeteiknek, a tehetséges fiatalokkal foglalkozó szakembereknek és intézményeknek. A program kiemelt célja, hogy a tehetséges fiatalok számára vonzó perspektívát mutasson, hozzájáruljon a tehetségbarát társadalmi környezet kialakulásához Magyarországon.
 
A Tehetséghidak Program fő céljai:
 
a tehetségsegítő tevékenységek módszertani bővítése,
tehetségek életpálya-nyilvántartó és követő rendszerének létrehozása
kiemelt tehetségek segítése; H-SNI tehetségek segítése (kettős különlegességűek)
helyi minősített tehetséggondozó programok kialakításának koordinálása és támogatása,
Tehetség Piactér adatbázis és moderált fórum létrehozása a tehetségek kibontakozása és hasznosulása érdekében,
tehetséggondozó felnőttek, felnőtt ifjak, mentorok képzése,
hazai és külföldi sikeres tehetségek, valamint versenygyőztesek hazai társadalmi felelősségvállalásának ösztönzése és a közoktatásban tanulók számára mentori bevonása.
A Tehetséghidak projekt szervesen illeszkedik az Országgyűlés által elfogadott és támogatott, húsz évre szóló stratégiába, a  Nemzeti Tehetség Programba.
 
A projekt honlapja a www.tehetseghidak.hu címen működik, ahol hamarosan további részleteket olvashat a Tehetséghidak Programmal kapcsolatban.
 

OTTHONCSERE


 „Ha egyszer otthoncsere programmal utazol, rákapsz” – állítja Juanjo Rodriguez, a Knok alapítója és vezetője.
Juanjo Rodriguezzel, egy internetes otthoncsere-program, a Knok alapítójával beszélgetünk. A Knok zárt felhasználói csoportot létesít az ELFAC tagjai számára.
"Az otthoncsere olyan utazási lehetőség, amellyel emberek a világ bármely részéről egymás otthonában töltenek vakációt, azonos vagy külön-külön időben. Ennek előnyei egyértelműek: ingyenes szállás, több hely és kényelem, mint egy szállodában, és az a lehetőség, hogy úgy élhetünk valahol, mint egy helybéli.
A Knok olyan internetes közösség, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a tagjai megfelelő otthoncsere-partnert találjanak a következő hazai vagy külföldi vakációjukhoz.
.  Mi hívta fel a figyelmedet az utazás ezen formájára?
- A feleségemmel nagyon szeretünk utazni, az elmúlt tíz évben jó néhány helyet bejártunk a világ különböző tájain. Egy barátunktól hallottunk az otthoncseréről, és úgy gondoltuk, ez nagyon érdekes módja az utazásnak (és különösen így találjuk azóta, hogy gyermekünk is van). Kerestünk tehát egy partnert, és kipróbáltuk az otthoncserét.
Az első ilyen élményünk New Yorkban volt. Néhány hetes ottlétünk alatt a várost egész más oldaláról ismerhettük meg. Azóta „függők” vagyunk! Eljutottunk így már San Franciscoba, Párizsba, Bordeaux-ba, Bretagne-ba, Toszkánába, Isztambulba, Berlinbe stb…
- Ez jól hangzik! Vázolnád néhány szóban a Knok működését azok számára, akik esetleg csatlakozni szeretnének? Mik a főbb előnyei ELFAC-tagok számára?
- Regisztrálni kell a www.knok.com oldalon, és el kell kezdeni megfelelő partnert keresni. Egy hónap ingyenes próbálkozási lehetőség van, azután alacsony éves díjért, 119 euróért (ez körülbelül egy átlagos hotelban töltött egyetlen éjszaka ára!) lehetőséget kapunk utazásainkra ingyenes szállást találni.
És az ajánlat az ELFAC tagjai számára még kedvezőbb: ti ingyenesen kapjátok ezt a lehetőséget a külön a számotokra létrehozott https://elfac.knok.com oldalon. Élvezhetitek a Knok által nyújtott összes lehetőséget, ugyanakkor módotok lesz más ELFAC-tagokkal is megismerkedni. Úgy gondoljuk, a nagycsaládosok nagyobb biztonságban érzik majd magukat, ha nagycsaládosokkal cserélnek otthont.
- Nagyszerű! Mik a főbb céljaitok mostanság?
- Szeretnénk a világ legnagyobb otthoncsere hálózatává válni. A legjobb infrastrukturális technológia kiépítésén dolgozunk, személyre szabott ügyfélszolgálattal, beleérző munkatársakkal. Szeretnénk az emberek utazási szokásai jelentős megváltozásának az élére állni. Világszerte érzékelhető, hogy a megosztás igénye lassan teret nyer a birtokláséval szemben, és mi segíthetünk az otthoncsere népszerűsítésében.
-  Összefoglalnád dióhéjban az utazás ezen módjának legfontosabb előnyeit azok számára, akik még bizonytalanok ezt illetően?
- Elsőként a pénzmegtakarításra gondol az ember, de igazából a többi előnye miatt szeretnek bele az otthoncserébe: sokkal nagyobb tér áll rendelkezésre, mint egy szállodai szoba, és ez kitűnő családok vagy nagyobb társaságok számára. Hosszabb vakáció eltöltésére is kiválóan alkalmas –egy szállodai szoba néhány napra megteszi, de egy hét után már hiányozni kezd a konyha és a nappali. Új helyeket nem turistaként, hanem egy helybéli szemével fedezel fel, jobban megismered az ottani kultúrát, a helyi jellegzetességeket stb. Akit csak ismerek és ezt kipróbálta, mindenki rákapott!
Hogyan lehet NOE-tagként bekapcsolódni a Knokba?
Be kell lépni az ELFAC tagok számára hozzáférhető https://www.knok.com/elfac honlapra, és regisztrálni kell. Itt meg kell adni a NOE kódját: ELFACHUNGARY , valamint a jelentkező NOE tagkártyájának a számát (pl. A2143). (A honlap kezelői megírják a NOE-nak a jelentkezők nevét és tagkártyájuk számát; ha ez nem egyezik a NOE nyilvántartásával, akkor az illetőt törlik a Knok ELFAC csoportjából.)
A regisztráláskor a legördülő ablakokban nyelvet és pénznemet kell választani. Az utóbbinak nincs jelentősége, minthogy ELFAC tagok számára ingyenes a Knok használata, de a honlap szerkezete miatt kötelező a pénznem választása. A nyelvválasztás csak arra vonatkozik, hogy milyen nyelven jelenik meg az illető számára a Knok honlap szövege. A saját lakás/ház leírása bármilyen nyelven lehet, persze azt érdemes figyelembe venni, hogy a felkeresni kívánt hely(ek)en lakó családok várhatóan megértsék a lakásról megadott szöveget.
Az otthoncsere nem feltétlenül jelent külföldi utazást, a saját országon belül is lehet cserepartnert keresni. Az otthoncsere történhet úgy, hogy a partnerek egyidejűleg laknak egymás lakásában/házában, de ha az otthonuk elég nagy, fogadhatják a partnert úgy is, hogy közben ők is otthon vannak.
Kérdésekkel, segítségért lehet fordulni a NOE Titkárságán Tölgyes Eszterhez (tolgyeseszter@gmail.com, T.: 70/318-0207).
 

***

Meghívás a Közös Út - Kethano Drom Baráti Kör műsoros estjére

A Közös út - Kethano Drom című folyóirat Baráti Köre műsoros bemutatkozó estet szervez Kispesten, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
 
Időpont: 2012. június 12-én 17 órától
Helyszín: Fővárposi Szabó Ervin Könyvtár kispesti 1. számú fiókja
1191 Budapest, Üllői út. 255.
 
A programról:
- Bemutatjuk a Közös Út - Kethano Drom című folyóirat idei második lapszámát. (Közreműködnek a lapszám szerzői )
- Vetített képes beszámoló a World Roma Organization Rromanipen belgrádi konferenciájáról (Pató Selam)
- Vetített képes beszámoló a Nemzetközi Roma Nap szófiai programjáról (Lakatos Klára, Szolnoki Csanya Zsolt, Rostás - Farkas György)
- Versmondó: a jelenlévő alkotótársak bemutatják legújabb verseiket
 
A Baráti Körről további információk: www.kethane.webnode.hu
 
Kedves Barátaink szeretettel várunk Benneteket, csatlakozzatok Baráti Körünkhöz!