MI LESZ A CSALÁDI PÓTLÉKKAL, A GYESSEL ÉS A SZABADSÁGGAL?

2012.05.10 10:56

 

 A kormányzati vitaanyag számos intézkedéssel javítaná a gyermekvállalási kedvet Magyarországon. A tervek szerint a magasabb jövedelműek önként lemondhatnának a családi pótlékról – írja a Napi.hu.
Az „Új baby boom, a középosztály gyermekvallási forradalma" néven futó dokumentum végére kerültek azok a javaslatok, amelyek a gyermekvállalási kedvet növelnék, javítva a kisgyermekes szülők jelenlegi szociális és munkerőpiaci helyzetét.
A dokumentum szerint a "középosztály" gyermekvállalását eddig az egykulcsos adóval, a családi adókedvezménnyel, illetve a cégek által egyelőre eléggé fanyalogva fogadott "munkakörmegosztó" járulékkedvezménnyel próbálta fellendíteni a kormány. A kitűzött cél az, hogy korábban jöjjön az első gyermek, ha pedig többet terveznek, azok is szülessenek meg.
A javaslat szerint nem a gyest, hanem a cafateriát szabnák át úgy, hogy közteher-mentesen adhatna a munkáltató a gyermek napközbeni ellátására vagy háztartási munkára használható utalvány-féleséget. Ismert elem a családi napközik "felfuttatásának" terve, újdonság azonban a tgyás, gyed alatt halmozódó szabadság újfajta felhasználhatóságának javaslata, miszerint jogszabály-módosítás után az anya szabadon választhatna, hogy a szabadságot az eddigi módon kiveszi vagy teljes fizetés mellett, munkaidő-kedvezményre váltja. Ennek valószínűleg sokan örülnének, azonban a rendszerre magukat alkalmatlanná minősítő munkáltatók még kevésbé akarnak szülőképes korú nőt alkalmazni.
Szintén örülhetnének a köztisztviselő kismamák, hogy második, harmadik, többedik gyerek esetén kedvezőbb gyed-számítás léphetne életbe: a közalkalmazottak, köztisztviselők és egyéb hasonló szolgálati viszonnyal rendelkezők részére - akiknek jövedelmét jogszabály határozza meg - a második és többedik gyermek szülése esetén is a jogszabály szerinti jövedelem képezné a gyermek szülésével kapcsolatos ellátások alapját, amennyiben ez kedvezőbb, akkor is, ha nem végeztek munkát a két gyermek szülése közben. Ez a gyakorlatban havonta százezres nagyságrendű különbséget is jelenthet a magasabb végzettségű nők esetében a rendszer előnyben részesíti azokat, akik több év korkülönbséggel szülnek, mert közben alkalmuk van visszatérni dolgozni.
Vélhetően külföldi példa alapján került be az a javaslat, ami az anyák fokozatos (részmunkaidős) munkába állását segítené a gyermek egyéves kora után, például, ha az anya 4 órás munkaidőben dolgozna, akkor 50 százalékos gyesre, gyedre lenne jogosult, de az ellátások folyósítási ideje arányosan meghosszabbodna.
Nagyobb hangsúlyt helyezne a dokumentum az önkéntes nyugdíj-és egészségpéztárak szerepére, ám bankok és biztosítók nélkül: "El kellene érni, hogy a "mutualite" mozgalom független legyen a bankoktól, biztosítótársaságoktól, ahogy azt a törvény elő is írja. Javasoljuk a félrevezető pénztár megnevezés helyett a mutualite (kölcsönösség) kifejezéshez hasonló elnevezés bevezetését, pl. a régi magyar bányászati társládák mintájára társ-segítség, vagy hasonló kifejezést."
 
Vissza